keskiviikko 30. tammikuuta 2008

And we would go on as though nothing was wrong

Eduskunnassa kuohuu ja kuplii taas — kuten aina. Sarjan viime jaksossahan Sergein ja Ibrahimin avioton lapsi tuli julki, ja Katariina-Einari paljastui itsensä siskoksi, eikä siis voinutkaan mennä naimisiin keskenään. Tämän viikon jaksossa selviää kaikille yllättävänä käänteenä, että tuon demokratialle merkittävän ja pyhän talon käytävillä kähmitään ilmeisesti muutakin kuin seuraavan vaalikauden virkoja.

Hesarin toimittaja Tanja Aitamurto on kirjoittanut aiheesta parikin artikkelia. Parhainta mahdollista kansalaisjournalismin tapaa ja yleisönosastoilla mesoavan happaman sitruunan luontoa noudattaen unohdan nyt hetkeksi lähdekritiikin ja oletan, että Aitamurto on kirjoittanut jutut täysin objektiivisesti eikä hänellä ole kynänsä varressa ainakaan minkäänlaista poliittista agendaa.

Artikkeleista toisessa kerrotaan, minkälaista käytöstä syytösten takana on havaittu. Totisesti minä sanon teille, parhaat juttuun päässeet eduskunnan miespuoliset edustajat: v*tun idiootit.

Onneksi käytös on kuitenkin täysin loogisesti perusteltavissa, ja etenkin kokonaan kiistettävissä, kuten artikkeleista ensin ilmestynyt osoittaa. Lainaan oheen haastateltujen ns. ääripäät.


"Totta kai katson kaunista naista, joka kävelee ohi. Ja viljelen suoraa pohjalaista huumoria; niitä vitsejä, joita kaduilla ja toreilla liikkuu", keskustan kansanedustaja Pekka Vilkuna, 58, sanoo. Hänen mielestään siitä ei pidä loukkaantua, eikä hän ymmärrä, että joku kokee sen häiritsevänä.

On hyvä, että Pekassa on miestä tunnustaa, että jotain ehkä tulee joskus sanottua. Toivon mukaan Peksu (saanhan kutsua sinua Peksuksi, saanhan?) ei myöskään loukkaantuisi, jos kutsuisin häntä vaikkapa munattomaksi läskiksi. Sehän olisi vain suoraa pääkaupunkiseutulaista huumoria, enkä ymmärrä, että hän kokisi sen häiritsevänä. (Täytyy kuitenkin korostaa, että en kutsu Vilkunaa miksikään, sillä ensinnäkin se olisi rumaa, ja toiseksi, minulla ei ole aavistustakaan, miltä hän edes näyttää.)


Pekka Vilkuna uskoo tietävänsä, miksi naiset syyttävät miehiä sopimattomasta käytöksestä: "Se on tämän päivän muotia."

Hän neuvoo naisia nauramaan juttujen mukana. "Jos ei sellaisia juttuja kestä, pitää pohtia uudestaan ammatinvalintaansa."

Kerronko, Peksuseni, kenen kannattaisi miettiä uudelleen ammatinvalintaansa? Jos tuhtia eläkettä ei vielä ole varmistettu, kannattaa miettiminen myös ajoittaa ajalle ennen tulevia eduskuntavaaleja. Eräs nimeltämainitsematon Keskustan kansanedustaja kun ei siellä taida enää seuraavalla kaudella istua, elleivät nukkuvat hughhefnerit lähde uurnille oikein joukolla.

Haastateltujen joukkoon mahtuu onneksi myös yksi ilahduttava poikkeus, joka antaa vielä pientä uskoa siihen, että Nooa ei turhaan ottanut arkkiinsa yhtä paria myös kansanedustajia:


Kokoomuksen Tapani Mäkinen, 42, sanoo yllättyneensä siitä, että hänet nimetään joukkoon. "Mutta viesti täytyy ottaa vakavasti. Täytyy katsoa peiliin ja parantaa tapansa."

Ihan lohduksenne voin sanoa, rakkaat kalapuikkoviiksimiehet, että te ette ole yksin. Minä olen varmaankin aivan samanlainen kuolaava neandertal kuin tekin. Kyllä, minullakin on omat "noita munkkeja haluaisin päästä leipomaan" -hetkeni, ja minunkin täytyy kaivaa minihameeni alta kuolalappu kaulalleni, jos jossain hieman korkokenkä vilahtaa.

Minä vain olen jo joskus pienenä oppinut, että ajatuksissaan saa tehdä, mitä huvittaa, mutta teot ovat toinen juttu. Ja valitettavasti myös puheet ovat tekoja, kuten kansanedustajien pitäisi varmaan jo hyvin tietää.

(Kuva: Luca Giordano: Lucretian raiskaus)

8 kommenttia:

Alcinoe kirjoitti...

Minä olen säännönmukaisesti jo viitisentoista vuotta vastannut epäasiallisuuksiin täysin vastaavalla epäasiallisuudella - jos ylipäätään jaksan vajota enää minkäänlaisiin reagoinnin pohjamutiin. On se kummaa, että vastatoimenpiteideni epäasiallisuus on vastapuolellekin täysin selvää, mutta siltikään se ei avaa näköaloja heidän omaan alkuperäiseen epäasiallisuuteensa.

Hämmentävää.

DorianK kirjoitti...

Monilla tuntuu tuo sanomisten tulkinta toimivan kovin eri lailla riippuen siitä, onko antavalla vai vastaanottavalla puolella. Ei kai sitä koskaan voi täysin välttää (enkä itse voi väittää olevani mitenkään positiivinen esimerkki tässäkään asiassa), mutta onhan se dorkaa.

Onhan ihmisten herkkänahkaisuudessa suuriakin eroja ja arviointi voi olla vaikeaakin, mutta jos ei itse pysty niittämään sitä mitä kylvää, on parasta pitää se päänsä kiinni.

Brim kirjoitti...

Ja tällaiset ihmiset edustavat kansaamme... hyvä toki jos joku ottaa opikseen.

Mitä Pekka Vilkunaan tulee, hän oli varmaan lapsena koulukiusaaja, jos asenne on kerran tuo. Häpeällistä.

Tiina kirjoitti...

Ihanaa kuulla miehiseltä puolelta joskus tällaisiakin mielipiteitä, koska olen aina ollut vakuuttunut siitä, etteivät kaikki miehet voi olla käytöstavat unohtaneita moukkia.
Ilmeisesti ne moukat vaan ovat kovaäänisempiä...

Voi että pisti vihaksi tuo vihjailu alanvaihdosta. Mikä ihme tekee eduskunnasta sellaisen työpaikan, että erityisesti siellä pitäisi sulattaa mitä vaan niiden porsaiden suista?

(Eihän moukka ja porsas voi ketään loukata? Tämähän on vain tätä tamperelaista huulenheittoa.)

DorianK kirjoitti...

Brim,

en tiedä, onko Vilkuna ollut koulukiusaaja, mutta uskaltaisin veikata, että hän ei ole ollut ainakaan koulukiusattu. Ellei sitten tahallaan ole päättänyt laittaa vahinkoa kiertämään kiusaamalla nyt vuorostaan muita, mutta siihenkään en oikein usko.

Taisi olla perjantaina, kun jomman kumman iltapäivälehden lööpeissä nimetyt mieshenkilöt itkivät, kuinka heidän perheensä kärsivät tuon julkisuuden takia. Jos suomalaisia yhtään tunnen, niin kaikille nimettyjen miesten kanssa samannimisille ja heidän perheilleen ja sukulaisilleen on lähetetty herjauksia ja uhkauksia asian tiimoilta. Tuollaista vainoamistakaan en hyväksy millään tavalla.

Jos taas kärsimys aiheutuu siitä, että oma vaimo kuulee, kuinka mies on pyytänyt työpaikkansa kuntosalilla jotain nuorta naista siirtymään niin, että tämän istumalihaksia on helpompi ihailla, niin toivotan miehille olemattoman sydämeni pohjasta lisäkärsimyksiä.

DorianK kirjoitti...

Tiina,

olen aivan väärä henkilö käyttämään minkäänlaista feminismin naamaria edes vappuisin huumorimielessä, enkä koe olevani erityisesti tässäkään naisten asialla. Sikäli tällaisessa ei ole (tai ei pitäisi olla) mielestäni edes kyse sukupuolista, että töykeä käytös on töykeää ihan niistä riippumatta.

Toki tämäkin kohu on kuitenkin esimerkki siitä, että vallitsevassa tilanteessa naisten arvostelu miesten suulla on aivan erilaisessa suoja-asemassa kuin muu törky. "Onneksi" siihen kiinnitetään kuitenkin jo aiempaa enemmän huomiota — minkä kääntöpuolena on sitten se, että suuri osa miehistä vaikuttaa olevan idiootteja (tai raadollisemmin sanottuna "paljastuu idiooteiksi"). Se lienee kuitenkin hyväksyttävä hinta tasapuolisemmasta ilmapiiristä.

Tiina kirjoitti...

No niin, siis sukupuolesta riippumatta käytöstavat kunniaan.

Kommentointiaktiivisuudestasi blogissani rankaistiin ja sinua odottaa haaste. Nautin tästä vahingon kiertoon laittamisesta!

DorianK kirjoitti...

Ah.

"No good deed goes unpunished."
    - (mahd.) Oscar Wilde