keskiviikko 14. huhtikuuta 2010

Unnatural Selection

Tiina kirjoitti hiljattain postauksen, joka vaikutti aiheeltaan niin tutulta, että ajattelin uusiokäyttää muiden ihmisten ideoita ja väittää niitä omikseni. Tuleepahan taas ainakin hukattua vapaa-aikaa sujuvasti koneen ääressä niin tehdessäni.

Ensinnäkin kirjoituksen avausajatus siitä, että kuvissa näyttää oudolta, eikä mitenkään hellyttävällä tavalla, on kovin tuttu. Peilin edessä saa itsensä ruoskittua aamuisin taltalla ja höylällä sellaiseen kuntoon, että kehtaa lähteä ihmisten ilmoille (tai kenen ilmoja ne sitten ovatkaan), mutta jos näkee itsestään otetun kuvan, tekee mieli juosta masentuneena päin seinää. (Toki muutaman vuoden ajan yritin lähettää reklamaatioita kamerafirmoille pöyristyttävällä tavalla vääristävästä optiikasta, mutta jotain olen jo sittemmin oppinut ja myöntänyt itselleni totuudenkin — ainakin osaksi.) Hetkittäin tosin tuntuu siltä, että häivähdyksen samaa tunnetta saa joskus myös törmätessään julkisilla paikoilla heijastaviin pintoihin, mutta ei lainkaan samoissa mitoissa kuin valokuvissa. Päätelmäni onkin, että saniteettitilojen peilit valehtelevat imartelevasti ja/tai peilikaapit erittävät jotain huumaavaa ainetta, joka parantaa itsetuntoa. CIA:n salaliitto lienee todennäköisin selitys.

Myöskin Tiinan rohkea tunnustus kateudensekaisen ihmetyksen tuntemisesta ei-niin-hehkeitä ihmisiä katsellessa kuulostaa tutulta. Ja kyllä, minäkin myönnän sen olevan itsekästä ja rumaa. Mutta sittenhän se toisaalta sopii siihen hahmoon, joka niistä kuvista tuijottaa. Ja niitä katsellessa voikin todeta, että sillä kadulla vastaan kävelleellä heebolla olivatkin asiat vielä hyvin sen ulkomuodonkin kanssa, seuralaisen todennäköisestä maksuttomuudesta puhumattakaan.

Peesaustriptyykin voin täydentää yhtymällä blogiemännän kommenttiosastolla esittämään lausahdukseen siitä, kuinka ihmisten kiinnostukset tuntuvat aina menevän ristiin. Tämän täytyy kokemusteni perusteella olla jonkinlainen luonnonlaki, niin perustavanlaatuisesti se tuntuu toteutuvan. Painovoimaakin voinee uhmata helpommin. Ja silti tämä "ristiveto" ihmetyttää yhä. Toisaalta pitäisi kai olla otettu, jos edes joku kiinnostusta tuntee, mutta toisaalta sen yksisuuntaisuus saattaa tehdä tilanteesta siinä määrin epämukavan, että harmitus peittää alleen pienet itsetuntopiristeet.

Kommenttiosastolla hypättiin myös sujuvasti hieman aiheen viereen, kun alettiin puhua aloitteiden tekemisestä. Ja siitähän minulla vasta riittääkin sanottavaa.

Oikeastaan kaikki kanssakäymiseni vastakkaisen sukupuolen kanssa ovat lähteneet toisen osapuolen aloitteesta. (Kanssakäymisestä ei tässä rivossa, mutta tähän yhteyteen siistityssä merkityksessä ole kokemusta. Jos sellainen kiinnostaisi, ei ole aavistustakaan, olisiko tilanne siinä sama.) Joskus kyse on ollut tosin vain siitä, että toinen on ehtinyt tehdä sen ennen minua, ja tarkemmin ajatellen on käynyt niinkin, että toinen osapuoli on tehnyt lopulta aloitteen torjuttuaan ensin minun aiemmin tekemäni aloitteen, mutta ehkä leimaan ne nyt säännön vahvistaviksi poikkeuksiksi.

Totuus syystä lienee, että pelkään rukkasia enemmän kuin hammaslääkäriä. Tai varmaan enemmänkin, koska hammaslääkärissä sentään uskallan käydä. Mutta esitän nyt muutaman tekosyyn, ja toivon kaikkien nyökyttelevän niille hyväksyvästi.

Naiset ovat minulle kertoneet, kuinka inhoavat päällekäyviä partanaamoja, joiden seura ei heitä voisi vähempää kiinnostaa. Kaikenlainen kiinnostuksen osoittaminen on myös kuvottavaa vonkaamista, joka saa naisen tuntemaan itsensä halvaksi ja miehen näyttämään kiimaiselta, epätoivoiselta idiootilta. Jonkinlaiseksi lähestymisen ohjenuoraksi olen saanut pääteltyä kiteytyksen "Tule rohkeasti juttelemaan... jos olet George Clooney. Muuten ei tarvitse vaivautua." (Tosin katsellessani sivusta sukupuolikumppaneitteni toimintaa täytyy sanoa, että ymmärrän molemmat ym. näkemykset; erityisesti humalassa yritykset ovat aika puistattavia eivätkä kiiluvat silmät ja kuolaa valuvat suupielet varsinaisesti vetoa minuunkaan.)

Tilanteesta katkeroituneena voisin nyt haukkua feministejä tai ehkä kaikkia naisia ja todeta maailman miehille epäreiluksi. Kun toisaalta tiedän ainakin joidenkin naisten törmäävän pystysuoraan seinään lähestymistensä kanssa, en oikein voi tehdä tästä pelkkää sukupuolikysymystä (vaikka toki haluaisin, koska se olisi helpompaa). Siispä täytynee vain tyytyä syyttämään biologiaa; uskon, että ihmisrodun hylkiöyksilöissä elää voimakkaana jokin tietty geeni, joka saa meidät haluamaan (pelkästään) niitä ihmisiä, jotka eivät halua meitä. Näin meidät saadaan sujuvasti pois ihmiskunnan geeniallasta hämmentämästä (mihin minulla ei olisi kyllä pienintäkään halua antaa omaa panostani muutenkaan).

Lopuksi voisinkin kirota vaikka evoluution alimpaan Helvettiin.

7 kommenttia:

Ana kirjoitti...

Äläs puhu PASKAA siitä peilikuvasta! Mä oon nähnyt sut, ja sä oot HYVÄNNÄKÖNEN mies. Tämä on täysin objektiivinen arvio, ja lopullinen.

Ellet sitten oo sattunut törmäämään johonkin rekkaan tai muuhun kovaan pintaan naama edellä viimesen 10 vuoden aikana. Elämää ei tässä lasketa kovaksi pinnaksi.

Tiina kirjoitti...

Hei mitä paskaa? Mäkin haluun nähdä sut kert Zepakin!

Mutta ehkä se pointti (mun ainakaan) ei ollut se, että olisi oikeasti ruma, vaan miltä omasta mielestään kuvissa näyttää. En mäkään (toivottavasti) ole kaikkien mielestä ihan ämpäriruma, vaikka siltä monesti itsestä tuntuukin.

Mutta sitä vaan piti sanoa, että yksi partanaama voisi mun puolestani ihan vapaasti käydä mun päälleni. Mutta jos näytät George Clooneylta, niin ei välttämättä kannata vaivautua. George Clooney, siis ihan tosi? Onko joku nainen oikeasti siihen kuumana?

Tiina kirjoitti...

Ps. Pakko sanoa kyllä, että olin jo ennen tuota Zepan kommenttia kuullut Tampereen kaduilla kuhistavan siitä, että se DorianK on kuulemma hyvännäköinen mies. ;)

DorianK kirjoitti...

Zepa,

olenpa hyvinkin törmännyt, nimitt...

Elämää ei tässä lasketa kovaksi pinnaksi.

Jaa, no ei sitten mitään. Mutta ehkä sohvatyyny lasketaan kovaksi pinnaksi...?

(Et muuten sattunut kävelemään eilen kadulla puoli viiden maissa? Vihtaan käveli joku tutulta näyttävä, mutta en ollut ihan varma oliko se aito vai wanna-be.)

DorianK kirjoitti...

Tiina,

kyllä se minullakin enemmän liittyy siihen omaan näkemykseen, muilta harvemmin kuuleekaan suoria kommentteja. (Paitsi näemmä blogissa — mutta te ymmärsitte tämän nyt väärin. Tämän piti olla turhautumista puhkuva postaus, ei itsetunnon hivelyä kerjäävä. Ja Tampereen kaduilla?! Siis _Tampereen_?)

Clooneyn sijasta ajattelin kirjoittaa tuohon Deppin, mutta se olisi ollut jo liian helppoa. Ehkä Pitt olisi sitten mennyt jonnekin sopivaan välimaastoon.

Ana kirjoitti...

14.4. puoli viisi olin vielä duunissa! Mitä, käveleikseekö täällä joku wannabe?? Mulla on nykyisin blondi polkkatukka ja musta nahkatakki polviin asti. Että siitä lähetään.

DorianK kirjoitti...

Z,

kyseessä oli sitten selkeästi replikantti. Ei kyllä vaikuttanutkaan niin tutun näköiseltä, että olisin tervehtinyt. Eikä sekään kyllä moikannut, että tuikituntematon taisi olla.

Ja tämä wannabe noudatteli kyllä selkeästi vanhentuneita speksejä, ja tarkemmin ajatellen taisi olla myös aitoa yksilöä lyhyempi. Ja tummaihoinen. Ja mies. (No, ei sentään, mutta siis selvästi eri henkilö nyt kuitenkin.)