perjantai 8. helmikuuta 2008

Butterflies and Hurricanes

Vaikka minusta olisikin mitä hienointa, että typerät — eli kaikki — ihmiset voitaisiin mitä pikimmin korvata jonkinlaisella tekoälyllä, olen tuntenut tyytyväisyyttä siitä, että roskapostittajat eivät ole vielä onnistuneet kehittämään tarpeeksi fiksuja keinoja kaikkien CAPTCHA-tarkistusten läpäisyyn. Koneita ei siis vielä ole saatu valjastettua kiusaamaan ihmisiä elämän ihan joka alueella siinä mittakaavassa kuin olisi mahdollista.

Kuten niin usein muutenkin, nämä ihmiskunnan rakenteita syövän lailla nakertavat rikolliset ovat kuitenkin kekseliäitä ja ovat päättäneet ohittaa koko koneellisen ongelman valjastamalla tekoälyä huomattavasti helpommin käsiteltäviä entiteettejä tekemään ns. likaisen työn puolestaan. Jokaisen lukijan korvan takana rapsuttelee — täiden lisäksi — nyt varmasti polttava kysymys: mitä ovat nämä tällaiset tahot/välineet, jotka suostuvat patoamaan vapaata tiedonvälitystä roskalla majavien lailla? Varsinaisena antiliik ankitliim pudotuksena tylsään arkeen paljastettakoon tämä itsestäänselvyys: ne ovat ihmisiä (mitenkään haluamatta harjoittaa sukupuolista syrjintää voisin myös todeta "miehiä"), jotka himoitsevat naisen paljasta ihoa.

Mikäli kyseessä olisi verkkosivusto, jota mainostettaisiin esimerkiksi huvittana pelinä, ymmärtäisin noita kuolaavia idiootteja paremmin. Silloin voisin nostaa olematonta hattuani — tosimieshän ei käytä edes pipoa pakkasella — noiden kekseliäiden rikollisnilviäisten suuntaan. Mutta nyt kyseessä on ymmärtääkseni ohjelma, joka ajetaan automaattisesti himokkaan ameeban koneella ilman mitään lupia, minkä pitäisi jo soittaa kelloja tyhmemmällekin koneen käyttäjälle. Ilmeisesti lupaukset paljaista rauhasista vain saavat sitten heidän vähäisenkin aivotoimintansa loppumaan ja he alkavat syöttää koodeja suoraan kuonaa postittavien hylkiöiden käsiin kiimaisen apinan raivolla. Hienoa. Yritän muistaa teitä, rakkaat selkärangattomat tohvelieläimet, erityisellä lämmöllä joka kerta, kun saan mainospostia laatikkooni — mieluiten liekinheitintä käyttäen, jos satutte sopivan lähelle.

P.S. Pienenä lohdutuksena sanottakoon, että verkosta löytyy yhä myös kaikkea hyödyllistä, hienoa ja söpöä. Ehkä kaikki toivo ei ole mennyttä.
 

2 kommenttia:

Tiina kirjoitti...

Kiitos. Meikä heti hyödynsi noita hienoja ja söpöjä. :)

Kaikkea ne spämmärit tekevätkään. Saatika sitten ne, ketkä kipeästi tahtovat nähdä tissin, hinnalla millä hyvänsä...

DorianK kirjoitti...

Yksi elämän totuuksista lienee, että hienot ja söpöt tulevat hyväksikäytetyiksi — mikä onkin niille hiton keijukaisille ihan oikein.

Se, että saa revittyä rahaa lähinnä kiusaamalla muita, vaikuttaa tosiaan olevan aika motivoivaa ja stimuloivan mitä mielikuvituksellisimpiin tapoihin edesauttaa omaa tulovirtaansa. En (ainakaan ihan päivittäin) kannata kuolemantuomiota, mutta roskapostittajiin voisi kyllä soveltaa jotain kekseliästä kidutusmuotoa. Ei sellainen olisi minusta vielä kovin epähumaania.