lauantai 18. lokakuuta 2008

If Only Tonight We Could Sleep

On se jännittävää, että vaikka olisi flunssainen ja siksi jatkuvasti hieman väsynyt, nukkuminen pitkään on vain totaalisen mahdotonta. Liikunta tietysti auttaisi, mutta tämä "man cold" ei nyt salli normaaleja fyysisiä rasituksiani. Ja kun ei — yrityksestä huolimatta — tule nukuttua tarpeeksi, ei tietysti saa mitään järkevää tehdyksi päiväsaikaankaan. No, eilen tosin sain katsottua digiboksin levyltä 4-5 jaksoa Housea, mitä voidaan pitää merkittävänä lähes-lääketieteellisenä saavutuksena.

Lääketieteellisyydestä tulikin mieleeni (no ei sentään, kyllä minä tätä oikeasti mietin jo ennen postauksen kirjoittamista) hiljattain kuulemani luento (ei, en tarkoita niitä House-jaksoja) aivoista. Dementia yms. "vanhuuteen liittyvät" aivosairaudet ja -ongelmat eivät kuulemma johdu mitenkään suoraan ikääntymisestä vaan aivojen huonosta ylläpidosta — esimerkiksi juuri univajeesta. (Ainakin muistaakseni, vai miten se nyt oli.) Olen siis selvästi menossa kohti synkkää ja huonomuistista tulevaisuutta.

"Jee."

9 kommenttia:

Maria kirjoitti...

Unen puute vaikuttaa kyllä niin moneen asiaan, kuulemma lihomiseenkin. Hyvä tietää, että sillä on merkitystä dementiankin muodostumiseen...

Itse selailin ties kuinka myöhään myytäviä asuntoja netistä, vaikka en ole juuri nyt mitään ostamassakaan. Niin sitä vain saa helposti rytminsä sekaisin... :D

DorianK kirjoitti...

No, unen puute toki on vain yksi varsin pieni tekijä kokonaisuudessa, mutta merkittävää on kuitenkin se, että dementiaa voi ehkäistä aivojen oikealla kohtelulla siinä missä myöhäisiän liikuntavaikeuksia liikunnalla. Toki kuvassa on myös perintötekijöitä yms. mutta kun nykyään nukumme Suomessa keskimäärin tunnin vähemmän yössä kuin sata vuotta sitten, se näkyy kyllä ennemmin tai myöhemmin terveydessäkin. Ja toki uupumus myös altistaa onnettomuuksille.

Itse yritin eilen mennä kohtalaisen aikaisin nukkumaan (joskaan en mitenkään innokkaasti, kun oli viikonloppu tulossa), mutta ennen puolta kahta en ainakaan nukahtanut. Pitäisi vain painua petiin heti, kun uupumus sinne houkuttelisi; pystyssä pysyminen kun sekoittaa sitten omaa luontaista rytmiä ja otollisen väsymyksen palaaminen voi viedä muutaman tunninkin.

No, tämä riittänee terveysluennosta tällä kertaa. (Varsinkin, kun en aiheesta oikeasti itse mitään tiedä vaan toistelen vain muualta kuulemaani.)

Ohari kirjoitti...

Poor little bunny!

Nukkuminen voi joskus olla harvinaisen hankalaa hommaa, vaikka ehkä toisin luulisi (moni, joka ei ole unettomuutta kokenut). Enpä yhtään ihmettele saati epäile univajeen vaikutuksia melkein mihin vaan.

Jos ihmiset nukkuisivat enemmän ja koheltaisivat vähemmän, maailmassa olisi esimerkiksi rauha.

DorianK kirjoitti...

YouTube-opetus on näemmä tehokasta.

Nukkuminen on todellakin vaativaa, ja mitä enemmän yrittää hampaat irvessä nukkua, sitä vaikeammaksi se muuttuu. Pitäisi olla joku viiden mustan vyön (tai vaikka pipon) uni-sensei, joka kouluttaisi nukkumaan tilanteessa kuin tilanteessa ammattilaisen lailla.

Rauhan saamiseen saatettaisiin vaatia jotain enemmänkin, mutta toisaalta esimerkiksi Napoleon taisi olla tunnettu lyhyistä yöunistaan. (Joskaan mahdollisista siestoista ei yleensä puhuta.) Ehkä mies olisi sotinut paljon vähemmän, jos olisi nukkunut pitempiä öitä.

Annikki kirjoitti...

Mies on todellakin maailman säälittävän otus, kun se sairastaa flunssaa. Onneksi hyvä nainen todellakin säälii ja hellii ihan täydellä rakkaudella, eikä esimerkiksi tuhahtele nenäänsä ja heitä vikisijää tohvelilla.

DorianK kirjoitti...

Ei välttämättä — olen kuullut, että jossain syvällä Kreikan sademetsissä asustelee hämähäkkilaji, jonka yksilöt ovat vielä säälittävämpiä. (Tämä luonnehdinta liittyy kai jotenkin niiden tapaan vetää itsesäälikännit, jos telkkarin reality-ohjelmasta äänestetään pois tyhjäpäisin blondi.)

Kuten todettua, kunto ei ole sallinut normaaleja fyysisiä rasituksia, joten täydestä rakkaudesta on paha puhua. Lentävien tohveleiden laskurikin näyttää tosin toistaiseksi nollaa.

Brim kirjoitti...

Kukkuu, blogissani on sinulle peräti kaksi haastetta!

Brim kirjoitti...

Paitsi että se toinen on oikeastaan palkinto :D

DorianK kirjoitti...

Kiitän haasteista ja palkinnosta. Mietin outouksiani tovin ja lupaan vastailla haasteeseen antaumuksella piakkoin.